mandag 1. mars 2010

Info for sesongen 2009-2010

Se Info 2010-2011 for ny info. Denne er ikke oppdatert lenger.


Velkommen til Halden skiguide bloggen!

Planen med denne er å kunne gi en grei oversikt over hvilke skiløyper som er kjørt opp rundt omkring i Halden.
I dag er det ofte jungeltelegrafen som gjelder.

For at det skal fungere, så er jeg avhengig av at flere legger inn føremeldinger etterhvert som forholdene endrer seg.

Planen er å opprette et innlegg pr. distrikt i Halden, så kan hvem som skulle ønske legge inn en kommentar under riktig innlegg for å beskrive forholdene.
Her er det bare å komme med diverse info. F.eks kommentar på føreforhold og hvilke løyper som er oppkjørt.

Er det noen distrikt som mangler, så bare gi meg beskjed.
Kom også gjerne med tips om forbedringer!

PS! Kommentarer vil bli slettet etterhvert som dem ikke er relevante lenger. Kommentarer vil også kunne bli slått sammen/endret på for å forbedre lesbarheten. Denne siden er ment for å gi et nåtidsbilde av løypestatus.

PPS! Skulle du ønske å gi en generell kommentar, eller f.eks takke løypekjørere for god innsats, så legg inn en kommentar under Info posten(dvs denne). Her vil jeg ikke rydde vekk meldinger.

11 kommentarer:

 1. Fantastisk vinter! Noen som vet hvordan det ligger ann i Ertemarka? Hørte at maskinen står? All ære til dere som kjører opp - dere gjør en super innsats for veldig mange ski glade Haldensere (og AREMARKINGER ;)) Takk!
  Lise K Brække

  SvarSlett
 2. Hei!

  Takk til løypekjørere som har tid og ork til denne viktige jobben!

  Vil gjerne stille spørsmålet til hvordan det bør kjøres i løypene. Mitt forslag er å kjøre kun to spor i lysløpa uansett. Det er egentlig ikke bredde til 3 spor. Det blir løst og mye kvist/litt sten ute på sidene. Testet løypene igår kveld. Jeg stiller meg også spørsmålstegn ved behovet for først å glatte for deretter i neste omgang sette sporene. Har sett denne praksisen endel i vinter. Dette er ment som et konstruktivt innspill for ennå bedre løyper!

  Takk igjen for den kjempejobben som legges ned i løypekjøring!!! :)

  SvarSlett
 3. Takk for tips.

  Anonyme kan lære seg å signere innleggene sine.

  3 spor er ikke vanlig i lysløypa, det ble ett unntak i går. Har ingen planer om å ha 3 spor i lysløypa til Høiås i framtiden heller, men av og til må man improvisere.

  Prøvde å forklare hvorfor det ble slik da jeg skrev i går.

  Søndag ble det kjørt spor da maskinen var på tur ned fra Høiås for at de som allerede var på tur opp med ski på bena skulle ha noe å gå i. En prepareringsrunde i lysløypene med den store maskinen tar ca 2 til 3 timer, så jeg mente de som gikk på ski allerede skulle få et spor å gå i før det endelig ble tid å kjøre dobbeltspor på tur tilbake til Høiås.

  Jeg kunne jo stått opp kl 6 om morgenen og kjørt alle løyper slik at dette var ferdig til kl 11, men nå er løypekjøring en "hobby" jeg har og dette er dugnad for alle oss som driver med dette.

  Glatte først og sette spor etterpå har flere årsaker:

  1: Vi kjører ned fra Høiås og skal opp igjen samme vei. Da er det greit å utnytte mulighetene maskinen gir oss.

  2: At ene siden blir glattet er fint for de som løper eller går, ikke alle går på ski og løypenettet bør kunne brukes av flere enn skigåerne. Med brede felt uten kjørt skispor så kan vi kanskje bevare skisporene lengre.

  3: Noen ønsker å prøve skøyteferdighetene sine, med lengre glattede partier så har de mulighet til dette.

  4: Enkelte synes at det er ubehagelig å kjøre ned slakke bakker i et spor, de ønsker mulighet for å vinkle skiene litt dersom farten blir for stor for dem. Da er det en fordel med partier som ikke er kjørt spor i som de kan ploge på. Til opplysning kan jeg si at de fleste bratte bakkene blir glattet i sin helhet.

  5: Med veldig lite snø, som vi har i vår del av landet, må vi jobbe mere for å få til løyper. Dessuten blir deler av løypene isete etter hvert og det kan bli lite snø enkelte steder. Da er det fint at et så bredt område av løypene som mulig er tråkket/glattet, vi kan da flytte sporene litt til siden og igjen få gode forhold. Dette ble gjort sist vinter også, sporene ble flyttet litt til siden når de "gamle" sporene var utslitt. Det handller om å kunne tilby skispor lengre utover sesongen.

  6: Snøen som er pakket sammen blir liggende lengre enn den som ikke er tråkket eller glattet.

  Mitt forbilde når det gjelder å kjøre løyper er Skår borte i Kjerringåsen. Han er en flink fyr, sett med mine øyne, som KAN å preparere ett alpinanlegg og han har mye bedre traseer enn det mange av de store vintersportsanleggene med mye snø kan varte opp med.

  Når jeg er inne på snømengder, har man mye snø så har man en enklere hverdag. Da er det bare å kjøre avgårde og man slipper å tenke på at utstyret skal bli ødelagt.

  Vi har ikke mye snø her i Halden, 1 meter høy snøfonn ble komprimert til rundt 5 cm snølag i løypa i går. Går man på utsiden av sporene synker man ned til berg, stener og jord. Da er det ikke mye hold i snøen som ligger der og ser innbydende ut.

  Derfor er det viktig med forarbeide, rydding av traseer når det er barmark, starte tråkking og glatting hvis mulig når den første snøen legger seg slik at det blir en såle, lage spor etterhvert som det kommer mere snø.

  Og ettersom vi har lite snø her i området kommer det fort en kvist opp, litt jord, en gresstust eller en sten. Det er ikke noe vi som kjører løyper ønsker å få fram, men det er lite vi kan gjøre med det. Jeg går en del i løypenettet selv og jeg er glad jeg har mulighet til å løfte skiene ut av sporet og skli ved siden av der jeg ser at det er noe "grums" i sporet.

  Ha en god dag alle sammen. Og velkommen ut i de flotte løypene som blir lagd rundt omkring i kommunen, på dugnad av medlemmene i idrettslagene vi har her.

  Og er det noen som har noe PRAKTISK å bidra med, så ta gjerne kontakt. Utstyr skal repareres og traseer skal vedlikeholdes og løyper skal kjøres. Og med mange løyper går det fort mange timer for å holde dette i orden. Arbeid nok til alle, kort sagt.

  SvarSlett
 4. Kjempebra løyper for tiden og retter stor takk til løypekjørere/"banemannskap"!

  Vil samtidig oppfordre folk til å melde seg inn som medlemmer i klubbene for å gi dem økonomisk ryggrad til å fortsette. (En hundrings i medlemsavgift utløser ofte mer penger i kommunal/regional støtte til idrettslaget).

  Ett tips fra en innflytter: Merk rundløypene på høyås/Erte med anbefalt gå-retning. Da får man kanskje mere spillerom både med tanke på eventuelt skøytespor og sikkerhet??

  Mvh
  Lars Vemund

  SvarSlett
 5. Har nå lagt ut en liten oppsummering av februar måned(se under februar).
  Link: http://ski-halden.blogspot.com/2010/02/oppsummering-februar-2010.html

  SvarSlett
 6. Må skryte av denne bloggen. Det e veldig artig at Halden har blogg om skiløyper. Ser jo at andre deler av landet har oppdateringer, til og med på felles nettside, om snø- og løypeforhold.

  Takk til Frode for dette lokale tiltaket. Bra.

  SvarSlett
 7. Rundløyper og retning.

  Ikkke for å starte en stor diskusjon, men man går vel "med sola"? Eller "med klokka" som det også heter?

  Ta mat f.eks, all mat sendes jo rundt bordet "med klokka". Det er jo like vanlig som at man tar av seg lua/capsen når man går til bords.

  Ha en fin kveld. Og en god natt. Månen er fin i kveld.

  Og oppfordringen fra Lars om å melde seg inn i de lokale idrettslagene støtter jeg fullt ut. Halden er en unik liten by med 4 sportshytter med tilhørende løypenett rundt byen. Ta vare på dette, støtt opp om friluftslivet, støtt de lokale idrettslagene og klubbene.

  SvarSlett
 8. Hei

  Hjertelig takk til alle som har lagt ned arbeidsinnsats til glede for oss turgåere. Vi har hatt mange fine løyper å boltre oss i denne vinteren.
  Jeg er ikke ”skiløper” men jeg ”går” på ski, altså bruker jeg løypene til turgåing på ski for kosen skyld. Har gått gjennom de fleste løypene i distriktet og har ikke noen ting å klage på. Har også truffet mange andre ute så løypene må ha vært til glede for mang en haldenser.
  Det er uvurderlig innsats som er lagt ned av lag og privatpersoner som har sørget for mange km med løypenett.
  Har for moroskyld lagt inn noen av skiløypene på GodTur.no og kartført med GPS-spor.
  Var i Høiåsmarka og Prestebakkefjella denne helgen og sporene holder utrolig bra. I tillegg er det brukbar merking av løyper så det er greit å finne frem. Denne guiden har også bidratt i så måte. Vedkommende som har satt ut kart i oppkjørt løype i Prestebakkefjella bør få en ekstra honnør.

  Tusen takk alle ildsjeler, dere har gjort en fantastisk jobb.

  Vennlig hilsen
  Bjørn Harelund

  SvarSlett
 9. Fant ein relativt enkel svart Nokia mobiltelefon i lysløypa mellom Fjell og Holmen i går formiddag. Har kobla den til ladderene og den er i orden, sjølv om den var blitt ganske våt. Om det er nokon som savnar den er det berre å ta kontakt på 41748764.

  SvarSlett
 10. Sendte sms til Pål og fikk han til å legge inn info. Det er kjørt doble spor i 2 km i dag, men lite snø enkelte steder. Fullt mulig å gå der. Lysløypa fra Høiås til Ekelimoen er bra, kun noen få steder med veldig lite snø. Her er det flotte forhold, tatt i betraktning at vi nærmer oss slutten av mars og bor et sted med normalt lite snø.

  Flere grunner til at jeg kjørte i dag:
  -Første gang, denne sesongen, jeg kjørte i Høiåsmarka var 25. desember og i dag er det 24. mars.
  -Første spor ble lagt med maskin 26. desember, men noen hadde allerede gått spor selv.
  Nå har folk kunne gått på ski i 3 sammenhengende måneder i Høiås-/Venås-løypene, det er ikke så værst å se tilbake på.

  I tillegg arrangerte jobben min skidag på Høiås i dag, det var derfor viktig med spor/løyper denne dagen.

  Og en morsom ting jeg må nevne. Akkurat da jeg var ferdig å kjøre løyper kom en mann gående. Han fortalte at han 24. mars 1980 ble 40 år, tok fri fra jobben den dagen og gikk på ski i Høiåsmarka. I dag ble han 70 år, da han kom til Ekelimoen var det nykjørte spor i lysløypa, og det samt kjørte spor i 2 km syntes han var en fin "bursdagsgave".

  Jeg takker så mye for denne sesongen, artig at så mange har hatt glede av dette og kommet seg ut på ski. Selv har jeg kommet fram noen nye steder med den store maskinen denne vinteren, tålmodighet og tro er viktig. Samt god hjelp fra folk i HSK og Gimle og enkelte andre også. Ser fram mot neste gang vi har skiføre i Halden, når nå det måtte bli.

  Ha en fin dag
  hilsen
  Henry Arnfinn

  SvarSlett